We mochten weer! Verslag Hemelvaartskamp 2022

Wat waren we er met elkaar aan toe om na twee jaar Corona leed en dus ook geen korfbalkamp, weer gezellig met elkaar te gaan kamperen met Hemelvaart. Geen restricties, gewoon genieten! Zelfs de matige weersvoorspelling kon de pret niet drukken. De sfeer zat er vanaf het begin dan ook goed in.

=Dinsdag 24 mei=

Dinsdagavond werd een vrachtauto vol kampbenodigdheden door Mark T. naar camping Kuierpad te Wezuperbrug gereden. De grote tent werd daar door Bert, Marni, Anet, Erik, Fabian, Manon P., Jan, Marco v. H., Roy, Stan, Willem-Jan en Tessa op het achterste gedeelte opgebouwd en ingericht. Als dank voor de hulp bij deze klussen werd er gesnackt. Het kampeerveld werd vanaf dinsdag al volgebouwd met tenten, caravans en campers.

=Woensdag 25 mei=

Woensdagmiddag druppelden de Ritolisten binnen. Aan het begin van de avond zaten her en der Ritolisten gezellig bij elkaar. Klaar voor een aantal dagen sportiviteit en gezelligheid. Buitenlucht en het wat late tijdstip maakte iedereen hongerig. Er werd dan ook heerlijk gegeten van de door de plaatselijke pizzeria bezorgde pizza’s en andere gerechten. Zeker door Marian, Willem-Jan, Mandy en Roy, die ondertussen op de racefiets aangekomen waren.

Een gezellige avond volgde. Wel moest iedereen na een wekenlange periode van mooi weer wennen aan de lage temperaturen (vooral ’s avonds/’s nachts), de regenbuitjes en de wind. In een aantal voortenten en campers ging een kacheltje aan en ja dan wordt het behaaglijk. En na jaren van afstand houden op elkaar went het bivakkeren in een voortent met elkaar al heel snel. Klets en doe je met elkaar alsof het nooit anders geweest is. Gezellig met een hapje en een drankje. Waar het ook goed vertoeven was, dat was het gehuurde huisje van Bineke, Helma, Luuk, Lisa, Levi en Gréanne. Wat extra gemak en hulp voor elkaar. Zo kon iedereen toch dit jaar aanhaken bij de activiteiten tijdens het Hemelvaartkamp. Eenmaal terug naar eigen bedjes was het voor menigeen toch een beetje afzien die avond en dat zou de komende avonden helaas niet anders worden.

=Donderdag 26 mei=

De Ritola jeugd vanaf de C’s werden ’s ochtends door ouders/verzorgers naar camping Kuierpad gebracht. De laatste tentjes maakten het kamp compleet. Bijna iedereen was nu aanwezig! En hond Dex niet te vergeten. De Coop bracht alle etenswaar. Een volleybalveld werd aangelegd en de korfbalpalen in de grond gestampt om te kunnen ‘tienen’. Ook was er voor vier dagen een luchtkussen gehuurd. Tijdens de gezamenlijke lunch die al snel volgde werd het 49e korfbalkamp officieel geopend door Anet en Bert namens de organisatie.

Om 13.00 uur stond een training en het verkennen van de omgeving op het programma voor C t/m A jeugd. Dit onder leiding van de trainersduo’s dit jaar : Manon/Fabian, Melle/Martijn, Britt/Willem-Jan. De overige kampgasten vermaakten zich met een potje volleybal en er werd geschoten.

Manon V., Mandy en Tessa namen de jongste kampeerders onder hun hoede. Zij oefenden met hen een dansje voor de bonte avond en voor die gelegenheid mochten de kinderen een T-shirt zelf inkleuren. Trots de shirts tonend liepen de kinderen later het kamp over.

Marni en Karolien werkten aan de laatste details m.b.t. de familie speltocht die op het programma stond. Tegen 15.00 uur hadden zich 9 ‘vossen’ verdeeld over een gedeelte van de camping opgesteld. De groepen moesten hen zoeken en bij de meeste ook een opdracht uitvoeren. Het werd voor de kinderen, hun ouders en andere groepsgenoten een leuke wandeling vol verrassingen. Bij twee Rabobank medewerkers (Roy &Roland) bv., mochten de jongste van de groepen met een detector naar euromuntjes zoeken. Die muntjes konden daarna bij de boer en boerin (Luuk&Gréanne) ingeleverd worden. Zij droegen namelijk een spaarvarken. Een visser/kok (Robert) haalde ‘verse’ vis uit de vijver en bakte die linea recta op zijn skottelbraai. Cookiemonster (Melvin) deelde cookies uit als van de op dat kampeerveldje gevonden letters het juiste woord gemaakt was. Bij twee coole Ritola Hooligans (Bineke&Manon P.) moest op de korf gescoord worden. Linda de Mol (Stan) presenteerde charmant een aardrijkskundequiz. Een tuinman (Roelf) millimeterde het gras met een schaar en harkte erop los. Een schilder (Bert S.) nam een toiletgebouw onder handen. De cowboy en cowgirl (Fabian&Gea) enthousiasmeerde de groepen voor een korte gezamenlijke sessie linedance. Yeeha! Alle ‘vossen’ gaven de groepen een cijfer mee. Bij terugkomst op het kamp kregen de groepen die alle ‘vossen’ gevonden hadden het ontbrekende laatste cijfer. Het 10e nummer van een telefoonnummer. De groep die als eerste iemand aan de lijn kreeg was de winnaar van de zoektocht. Het nummer bleek van Roy te zijn en de groep van Daan, kleine Melle, Teije, Thomas, grotere Melle, Martijn won! Zij kregen een lekker ijsje. Een winnaar uitroepen van de opdrachten bleek niet zo makkelijk. Thuis alles, letterlijk en figuurlijk, goed op een rijtje hebbend kunnen we melden dat groep 8 winnaar van de opdrachten is geworden. Lars, Sven, Marco K., Rosalie en Kim. De winnaar van de leukste groepsfoto is die van groep 5 : Florian, Louisa, Anita, Mandy, Esmée, Florine,Tamara, Hylke. Jullie kunnen allemaal binnenkort een ijsje tegemoet zien op het korfbalveld.

Ondertussen was de corveedienst o.l.v. Willem-Jan druk in de weer om ons allemaal van een avondmaaltijd te voorzien. Nou daar zijn zij in geslaagd. De macaroni en salades smaakten overheerlijk Marielle, Stan, Hilde, Tamara, Lianne, Marit, Kasper, Marleen, lars, Romke, Isabel, Florine, Esmée!

Ook kwam het bericht binnen over een succesvolle operatie bij Daan, die i.p.v. mee op kamp te zijn in het ziekenhuis was opgenomen. Beterschap jongen!

Na het eten werd er uit gebuikt, koffie gedronken en door de C B A gevolleybald o.l.v. Frouke en Alwin. De selectie reisde af naar Zuidlaren. Jonge ouders waren druk in de weer hun kroost in bed te krijgen. Dit jaar waren er 16 kinderen jonger dan de C’s mee. Aan evt. toekomstige korfballers geen gebrek dus. Maar met uitzondering van Emily, Madeleine, Pien, Louisa en Janne zijn het allemaal jongens! Leon, Levi, Milian, Wout, Teun, Max, Timo, Ivar, Melle, Daan en Florian. Twee kindjes zitten nog lekker bij hun mamma in de buik. Willeke en Lizan sterkte met de laatste loodjes! Over jong gesproken.

Rond 22.30 uur, toen de selectie net weer terug was van hun korfbaltraining en de senioren zich gezellig in de voortenten en campers gesetteld hadden, werd er door de A B C jeugd o.l.v. Manon P. en Roy het spel Weerwolven gespeeld. I.v.m. de wind, kou en regen niet sfeervol buiten rondom een vuurton, maar lekker beschut in de grote tent. Iedereen speelde zijn/haar rol met verve. En naar mijn weten heeft Cupido alleen tijdens dit spel trouwens raak geschoten. Van nieuwe liefdes tijdens kamp is mij niets ter ore gekomen.. Even na 23.30 uur was het spel afgelopen en vonden de stroopwafels gretig aftrek. De jeugd en spelleiders hadden ze dan ook dik verdiend. De nachtrust ging om 00.00 uur in. De nachtwachten hadden een rustige nacht.

=Vrijdag 27 mei=

Na het ontbijt stond voor de C B A de bosloop op het programma. Dit jaar niet de door sommige gevreesde hardloopsessie, maar een wandeling begreep ik. Maar er kwam vast een pittige training achteraan. De extra opgezette partytent van de selectie, garant voor twee gezellige avonden, was die nacht kapot gewaaid en werd afgebroken.

Er werd weer samen geluncht. Kinderen aten hun zelf gesmeerde broodjes lekker op. Pindakaas met komkommer en ‘slami’, allerlei creaties kwamen voorbij. Broodje met vlokken beleggen was best een uitdaging met die wind 🙂

Om 14.00 uur startte een driekamp, georganiseerd door Marco v. H., Roy, Frouke en Alwin. De groepen startten met een geblinddoekt loodsspel. Dat ook dit jaar grappige taferelen opleverde bij het bukken, ergens overheen stappen, elkaar passeren en blind moeten schieten op de korf. Spel twee ging om teamwork, precisie en snelheid. Een tent moest zo snel mogelijk uitgepakt, opgezet en weer in gepakt worden. Spel drie was de klapper! Levend sjoelen! Een enorme baan werd opgeblazen incl. vier poorten. Het geheel werd nat gemaakt en ingezeept. Met rondje bootjes kon je na een aanloop op de buik door de genummerde poortjes heen glijden. Was je bv. onder de vier punten poort door gegleden, dan mocht je vier maal op de korf schieten. Geweldig wat een feest! Jong en oud(er) ging ‘los’.

Koud en vies geworden werd er lekker gedoucht en vervolgens corveedienst gedraaid door de vrijdagploeg Gea, Anita, Monique, Janet H., Jesse, Justin, Charlotte, Jelle, Roos, Denise, Tycho, Tristan, Mente en chef-kok Willem-Jan.

Buitjes vielen verspreid over deze dagen. Het mocht de pret niet drukken. Gelukkig regende het niet tijdens het gezamenlijk eten in de kring buiten. We stonden daarom ook vrijdag weer geduldig wachtend in de rij voor het eten. De wind woei wel af en toe stevig. De nog ongevulde wraps waaiden bij sommige van het bord.. 🙂 Snel door naar de vulling. Eenmaal opgerold was het veilig opeten 🙂 En ook die wrap smaakte verrukkelijk hoor! Mmmm.. Voor ieder waren er minstens twee. Aangevuld met salades.

Net als op andere schaarse ‘dode’ momenten, kon ook nu even na het eten worden gebrainstormd of geoefend worden voor de bonte avond. Ook werd er een potje voetvolleybal gespeeld. Om 20.00 uur stond alweer een avondspel gepland. Levend Cluedo. Wie heeft Dieter (hoofd recherche) vermoord? Langs het meertje stonden verdachten opgesteld. De groepen mochten hen vragen stellen. Zo speelde Madelief (Manon) schoonmaakster, Allysum (Frouke) de minnares, Rosa (Alwin) weduwe, Leaf (Erik V.) tuinman/broer van Allysum, Ivan P. (Hylke) boef, Ruby (Kim) officier van justitie, Pablo (Roy) politieagent. Ieder bleef in zijn/haar rol en al vragende werden de groepen wijzer en werd door een aantal de juiste moordenaar ontmaskerd. Het bleek Pablo te zijn die Dieter had vermoord. Ivan had het Fabergé ei van Allysum gestolen. Hij vroeg oude vriend Pablo om dna van zijn bloedsporen op een kozijn uit het dossier te houden. Dieter kwam achter het achterhouden van bewijsmateriaal door Pablo en Pablo doodde Dieter daarna met het Fabergé ei. Iedereen kon dus met een goed gevoel gaan slapen en dat gebeurde ook. De jeugd kroop weer moe maar voldaan in hun tenten. De nachtwacht moest die nacht toch nog in actie om een paar senioren met muziek tot stilte te bedaren. Zaterdag was matchday..

=Zaterdag=

Een paar teams moesten gewoon wedstrijden spelen. Iedereen was dan ook over alle aanwezige auto’s verdeeld. Alleen een groepje niet spelende senioren bleef met hun kinderen achter om te gaan zwemmen in het zwembad. De reis naar Zuidlaren werd aangevangen op verschillende tijden. Roelf en Rienus gingen per racefiets. De Ritola jeugd deed goede zaken en won. Tijdens de wedstrijden van Ritola 2 en 1 was vrijwel iedereen in Zuidlaren om aan te moedigen. Dat hielp, ook zij wonnen hun wedstrijden. Met een goed gevoel keerde iedereen dan ook weer terug op het korfbalkamp. Daar kon vrijwel direct aangeschoven worden bij de barbecue verzorgd door Marian, Geesje, Roelie, Rianne, Sven, Roelf en Bert K.

Voor special gast Ben en zijn familie was er een warm welkomstapplaus. Ben mag sinds kort af en toe naar huis vanuit het revalidatiecentrum. Vandaag kwam hij naar het korfbalkamp om mee te eten en vooral veel te praten, want iedereen kwam even bij hem langs. Voor de meesten was het de eerste ontmoeting na het vreselijke auto-ongeluk een dag voor Kerst. Tjonge Ben wat heb jij een heftige periode van operaties en revalidatie achter de rug. Wat fijn om je samen met je ouders en zus te hebben zien.

Met een enorme groep zaten we te smikkelen van al het lekkers van de barbecue. Gezellig met een drankje. Omdat de jongste, gezien het tijdstip, niet tijdens de bonte avond konden optreden, werd dat direct na afloop van de barbecue gedaan. Helaas in de motregen, maar daar trok geen enkel kind zich iets van aan. Er werd enthousiast gedanst en meegezongen in hun zelf gekleurde shirts over de truien en jassen heen. Ook voor jullie en jullie begeleiders een groot applaus! En daarna lekker op bed..

De bonte avond werd in de grote tent gehouden. B1 deed de presentatie. Een aantal acts passeerden de revue. Zo werd de Cluedo moord in scènes uitgebeeld. Deden Madeleine, Emily en Lian een originele synchroon zwem dans. Bij afwezigheid van Rienus had dit jaar B1 een ABC gemaakt. Deed A1 een pim-pam-pet quiz en een hilarische smaaktest met een paar mensen uit het publiek. Had C1 een aantal meerkeuzevragen bedacht voor het gehele publiek. En trakteerden Lars en Romke ons op een aantal raadsels en mopjes. Een groepje Senioren had een tekst gemaakt op Snollebollekes links-rechts. Rob Kemps was zelfs persoonlijk van de partij. En de Ritola selectie sloot de bonte avond groots af met een tekst op het nummer Sexy als ik dans. Het bleef daarna nog lang gezellig..

=Zondag=

De ochtend kwam wat later op gang. Maar er is een tijd van komen en gaan. Na een ontbijtje dus oppakken dan maar weer met elkaar. Helaas kreeg niet iedereen zijn spullen droog binnen. Wel werd er ’s middags nog even genoten van een barbecuelunch van het overgebleven eten van de avond ervoor. Anet, Erik, Bert, Marni, Marlize, Rosalie hadden vandaag corvee.

Er is dit jaar geen straftraining nodig geweest, dus iedereen zal goed getraind hebben, op tijd in bed gelegen hebben en netjes zijn taak volbracht hebben als corvee 🙂 Super!

Met elkaar werd het hele kamp afgebroken. De korfbalpalen, de ballen, het volleybalveld, de grote tent, de inrichting ervan, alles ging weer in de vrachtauto. Het luchtkussen was weer opgerold en klaar om opgehaald te worden. Iedereen keerde halverwege de middag huiswaarts. Sommige flink verkleurd door de zon, die zich gelukkig toch ook af en toe had laten zien afgelopen dagen. De een kwam wat later weg dan de ander. Tja, als de campersleutels kwijt zijn..

=Maandag=

Dit jaar werd de vrachtwagen niet direct ’s avonds uitgepakt, maar op maandagavond. Ook toen waren er weer veel hulptroepen.  Geweldig! Bert K., Erik D., Helma, Mark T., Marco v. H., Roland, Willem-Jan, Tessa, Roy, Bert S., Marni, Erik, Anet, Erwin, Jan, Martijn stonden paraat om een handje te helpen alles weer op plek te krijgen.

Piet en Adry hebben nog geen Hemelvaartkamp gemist, maar konden dit 49ste kamp helaas niet meemaken door een recente knieoperatie van Piet. Heel sneu, maar we hebben jullie met wat foto’s en filmpjes via de app een beetje op de hoogte gehouden. Ook dit verslag draagt daaraan bij. Ik hoop dat jullie en iedereen het met plezier gelezen heeft. Piet beterschap gewenst!

Groeten Karolien