Ritola na 34 jaar terug in de Overgangsklasse

Ritola na 34 jaar terug in de Overgangsklasse; Sen 2 én 3 naar de Res 1-ste klasse.

 
Afgelopen 2 weekenden stonden in het teken van de play-off in de diverse competities. Vanwege Corona was er een kleine competitie met play-offs voor promotie en degradatie. Gewoon 2 duels: uit en thuis, en diegene die de meeste goals maakt over die 2 wedstrijden is het blijst….
 
9 april: ons thuisweekend
Om 17.00 uur startte Sen 3, overtuigend kampioen geworden met geen verliespunten, tegen het hele sterke Mid-Fryslan 3, en namen direct de eerste goal: 1-0. Echter daarna lieten de gasten zien hoe ze hun hele competitie al korfballen, en niet voor niets ook overtuigend hun poule hadden gewonnen, en namen het heft overtuigend over naar een enorme 1-9 tussenstand. Het derde knokte, maar kon niet aanhaken. Met nu en dan prachtige goals van ons en hun was Mid-Fryslân onverbiddelijk en eindigde de wedstrijd met een 14-25 eindstand.
 
Om 18.30 uur was het 2-de aan de beurt. Zij speelden tegen Nic. 3, die ook ongeslagen kampioen waren geworden net als ons 2-de.
Zij maakten er een hele spannende pot van. In de eerste helft zaten wij aan de goede kant en namen 3 punten voorsprong: 7-4 maar vergaten daarna helemaal te scoren. Nic. juist wel en nam het initiatief over tot een 9-12 tussenstand, 4 minuten voor rust. Echter in die 4 minuten scoorden wij met mooi korfbal 3x tot een 12-12 ruststand.
Na rust gingen we gewoon verder met een 15-13 tussenstand en 16-14 maar weer 8 minuten later een 16-18 achterstand.! We gaven niet op en met enkele frisse wissels stonden we 5 minuten later weer gelijk: 20-20. Iedereen ging er goed voor zitten met de oksels vol vocht… de sporthal was inmiddels goed vol gelopen, want ook de bus van Wêz Handig/DOW/TFS was binnengelopen… Nic. nam 3x de voorsprong van 1 punt, maar wij pareerden elke keer direct, met de laatste van Manon Voerknecht echt in de allerlaatste seconde..! Een echte publiekskraker: de sporthal in extase.
 
Om 20.15 uur gingen de eerste teams van Wêz Handig/DOW/TFS en Ritola van start. Wêz Handig/DOW/TFS, getraind door Jan Jouke Flokstra, schoonvader van Niels, was 2-geworden in de andere poule, maar had goede wedstrijden gewonnen. De sporthal zat werkelijk stampvol, met langs de muren prachtige spandoeken die de jeugd de zaterdag ervoor hadden gemaakt. Wêz Handig/DOW/TFS had ook veel lawaai mee, dus elke goal werd luid gevierd… De eerste helft ging gelijk op en nadat de spanningen wat weg waren stond er een 9-9 ruststand op het bord. De wedstrijd ging stevig op, maar was fair. De scheids had er goed zicht op.
In de rust werden onze jeugdkampioenen (D1, D2 en de C1) gehuldigd voor meer dan volle tribune. Tevens werd stilgestaan bij de 50 (!) jaar dat Wim Venema al voor onze vereniging fluit.
In het begin van de tweede helft werd duidelijk wie de sterkste was: na 10 minuten hadden we een goede voorsprong die we uitbouwden tot 15-10. Deze voorsprong gaven we niet meer weg en de wedstrijd eindigde in een duidelijke 18-14 winst… Uiteraard hebben we dat goed gevierd daarna in kantine, in de wetenschap dat we volgende week nog een dobber te vissen hadden..
Maar uiteindelijk is de eerste klap wel een dekselse daalder….
 
16 april:
Met onze kleine selectie moesten we ons in het uitwekend verspreiden over 3 sporthallen en allemaal rond dezelfde tijd. Dat bleek een te grote opgave. Mede omdat we wisten dat doordat andere bepaalde ploegen niet gingen promoveren ook ons derde, ondanks eventueel verlies, toch zou promoveren, is deze wedstrijd afgelast. In ieder geval speelt ons derde volgend seizoen Reserve 1-ste klasse…!
Fantastisch, mede gezien dat Sen 3 geregeld mensen afstond aan de selectie en het ongeval van Ben…
 
Ook voor senioren 2 was het lastig om op volledige sterkte in Groningen uit te komen tegen Nic. Ze speelden om 19.00 uur, een uur voordat Sen 1 moest starten. We konden ook niet alle publiek eerst langs Groningen sturen. De eerste helft konden we Nic. nog een bijhouden, maar was Nic. de bovenliggende partij; ruststand 7-4.
Na rust breidde Nic. de voorsprong uit naar een uiteindelijke 18-9 uitslag. Echter ook voor ons 2-de was promotie toch een feit. Net als het 3-de spelen zij volgend seizoen Reserve 1-ste klasse: grote klasse….!!
 
Voor de reis naar Houtigehage was een bus geregeld, en met 40 man in de bus reisden we naar Friesland, waar bleek nog ca 60 man Ritola publiek zich te verzamelen. Daarmee was de tribune al voor een heel groot deel gevuld. Onze spandoeken hingen snel in de klimrekken, en Luuk had zoals altijd de beste plek in de zaal.
Na het voorstellen ging de strijd beginnen. De scheids liet veel toe, zodat er ook echte strijd was onder de korven (!). Elke goal werd met veel lawaai begroet een leverde verhitte gezichten bij het andere publiek. De eerste helft van de eerste helft was voor ons. Goede goals en veel onderscheppingen, en goede druk op hun verdediging. Met een 4-7 en een 7-10 tussenstand scoorden zij toch 2x vlak voor de rust (9-10). Zij kwamen ook beter uit de kleedkamers en maakten de achterstand snel goed en namen zelfs een voorsprong 16-14. We mochten met maximaal 3 punten verschil verliezen om toch zonder verlenging te promoveren. Echter het ging moeizamer. Met Melvin als verse wissel en 2 snelle goals bleven we goed in het spoor. Wel was de achterstand 2x die 3 doelpunten. Maar we kwamen telkens terug tot uiteindelijk 20-20 met nog 3 minuten op de klok. Wêz Handig/DOW/TFS scoorde nog 1x, maar was de tijd op: PROMOTIE naar de overgangsklasse….
Het publiek juichend op de tribune en iedereen door het dolle heen. De kleine kantine in Houtigehage kon de vraag naar bier niet aan. Volop feestende mensen. Ook de uiteindelijke busreis verliep zeer prettig rumoerig, waarbij zelfs de chauffeur volop lol had op die terugweg. Daarna tot aan de kleine uurtjes in de kantine om te vieren dat we sinds 1988 (34 jaar geleden (!)) weer terug spelen in de Overgangsklasse, en het 2-de en 3-de ook promoveerden naar de reserve 1-ste klasse. Een heus unicum voor onze vereniging.
 
Wat waren het 2 fantastische weekenden.
Op naar het veld….!!!
 
Rienus