Interview met Julia; nieuw bij Ritola in Corona tijd.

Julia Wolthuizen speelt nu al bijna 2 jaar in Ritola 1. Hoe was het om in Corona tijd (een tijd vol afstand) er tussen te komen bij een nieuwe vereniging? En wonen in Groningen en korfballen in Zuidlaren, hoe is dat? Lees het in het interview hieronder.

Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben 26 jaar, geboren en getogen in Sneek. Vanwege mijn studie ben ik op mijn 18e in Groningen op kamers gegaan. Ondertussen een paar keer verhuisd, maar ik woon nog steeds in deze mooie stad. Ik werk bij Hoza, in Scheemda, als inkoper. Hoza is een bedrijf dat rolcontainers maakt. Alles wat er in de fabriek wordt gebruikt kopen mijn collega en ik in. Van bandstaal en gaasmatten tot schroeven en wielen. Maar ook alles eromheen zoals hamers, oordoppen en veiligheidsbrillen. Naast het korfballen vind ik het ook leuk om te zwemmen en een rondje te maken op de racefiets/mountainbike. Daarnaast spreek ik graag met vrienden af en vind ik het ook wel lekker om een serie/film op te zetten of een spel te spelen op de Nintendo Switch.

Wat is je loopbaan als korfballer geweest?
Ik ben op mijn 6e begonnen met korfballen bij K.V De Waterpoort in Sneek. Ik ben daar vanuit de F’jes doorgestroomd naar het 1e. Ondertussen heb ik 2 jaar in het Friese A team gespeeld. Na 16 mooie jaren bij de Waterpoort te hebben gespeeld, moest ik wegens de ziekte van pfeiffer helaas een tijdje stoppen met korfballen. Vanwege een verhuizing heb ik de sport weer opgepakt bij K.F. De Wâlden in Oentsjerk. Ik heb daar ongeveer 1.5 jaar in de selectie gespeeld, wegens corona was het einde van de competitie sneller voorbij dan verwacht. Het 3 keer in de week op en neer reizen van Groningen naar Friesland werd me iets te veel, zeker in combinatie met het einde van mijn studie/ mijn baan. Hierdoor heb ik vorig jaar september de overstap gemaakt naar Ritola.

Je kwam bij Ritola in Coronatijd, heb je hier last van gehad omdat alles anders was dan normaal?
Ja, corona heeft wel veel impact gehad. Bij mijn eerste trainingen op het veld mochten de kleedkamers en kantine niet open, waardoor iedereen na afloop van de training direct naar huis ging. Hierdoor was het lastiger om mijn nieuwe teamgenoten te leren kennen. Ook door de weinige wedstrijden die we met publiek hebben mogen spelen en de feesten in de kantine die niet door mochten gaan, leerde ik ook moeilijker de andere mensen rondom de club kennen. Ik leer nu nog steeds mensen kennen die al jaren bij de club spelen of trouwe supporter zijn.

Als je Ritola moest omschrijven aan iemand van buitenaf, hoe zou je dat doen?
Ik zou Ritola omschrijven als een leuke en fanatieke club, die graag van een biertje houdt. Ritola heeft een open en gezellige sfeer. Het is een echte familie/vrienden vereniging.

In hoeverre verschilt Ritola, met de Wâlden en de Waterpoort?
Het grote verschil zijn het aantal leden binnen de verenigingen. De Waterpoort heeft nu nog maar 3 senioren teams en een paar jeugdteams, waar De Wâlden 6 seniorenteams heeft en veel meer jeugdteams. Ritola zit daar een beetje tussenin. Ik zie tussen de 3 verenigingen vooral veel vergelijkbare aspecten. Bij De Waterpoort en De Wâlden zijn het ook vriendenteams die vol voor een wedstrijd gaan, maar daarnaast ook dingen met elkaar ondernemen. Na de wedstrijd de kantine in en later door naar de kroeg/de club. Iedereen kwam bij elkaar thuis over de vloer, verjaardagen werden samen gevierd. Bij De Waterpoort was het traditie om na de eerste training van het seizoen na afloop met de hele selectie de stad in te gaan om de Sneekweek te vieren. Bij De Wâlden ging de hele club naar de dorpsfeesten en bij Ritola staat iedereen bij de Zuidlaardermarkt bier te drinken.

Valt het korfballen in Zuidlaren goed te combineren met het reizen van Groningen? Zo ja/nee kun je dat toelichten?
Spelen in Zuidlaren is prima te combineren. Binnen de selectie wonen er meer spelers in Groningen, waardoor er altijd wel een auto die kant op gaat. De bus stopt vlak voor het sportcomplex, dus dat is ook altijd een prima optie. En voor de latere feestjes zijn er genoeg slaapplekken beschikbaar 😊. Soms mis ik het wel om op de fiets naar trainen/wedstrijden te komen en niet afhankelijk te zijn van anderen of het openbaar vervoer. Ik heb lange tijd vanuit Groningen naar Sneek of naar Oentsjerk gereisd voor het korfbal, daarmee vergeleken ligt Zuidlaren om de hoek.

Hoe kwam je destijds op het idee te gaan korfballen?
Dat komt eigenlijk door oud team genoot Tessa Remery. Zij korfbalde een keer op school en vond dat zo leuk dat ze op deze sport wou. Haar ouders zijn bevriend met mijn ouders en die stelden voor dat het misschien ook wel iets was voor Linda (mijn zus) en mij. Linda ging me voor en vond het ook zo leuk, dat ik op mijn 6e ook ben begonnen.

Wat was je mooiste eigen korfbalmoment?
Dit vind ik een moeilijke vraag, er zijn zoveel mooie korfbalmomenten geweest in al die jaren. Er zijn er 2 die er echt bovenuit schieten. Met De Waterpoort hadden we de triple behaald. Naast kampioen te worden in de zaal en kampioen te worden op het veld wonnen we ook de A.P. Buitenbeker. Daarnaast was het drie provinciën toernooi winnen met het Friese A team ook een fantastische ervaring.